top of page
Varsta HUR Logga aug 2022.webp
team Talk

Vi har blivit utvärderade kontinuerligt i snart 6 år...

Uppstart och progress har skett i nära samverkan med ett fristående utvärderingsföretag, Pay Off AB som fick som uppdrag att följa arbetet alltsedan våren 2019. Syftet var att stödja och utvärdera projektet. Utvärderingen har nu under snart 6 års tid följt upp och säkrat projektets innehåll, kvalitet och relevans i förhållande till beslutade övergripande målsättningar.

 

Samarbetet har utmynnat i samhällsekonomisk samt psykosocial utvärdering.

 

Detta arbete har under årens lopp visat på möjligheten att på förhållandevis enkla sätt kunna bespara samhället stora sociala och ekonomiska resurser.

Samlade erfarenheter från vård, skola och andra samhällsaktörer belyser behovet att stötta de grupper i behov som vi ser i samhället idag. Stress och traumaproblematik står bakom de mesta av de sjukskrivningar vi ser i dag. Det behövs fler förebyggande åtgärder för att samhället ska komma till ett bättre och resursstarkare läge då mycket av problematik inom stress- och traumarelaterade tillstånd tenderar att förvärras med tiden om ingen insats sätts in i tid.

”Psykisk ohälsa är idag ett av de största folkhälsoproblemen, i Sverige och internationellt. Inte minst bland unga. Det är en livsviktig fråga", säger socialminister Jakob Forssmed i en artikel i DN våren 2024.

Förebyggande insatser gynnar både individ, arbetsgivare och samhället i stort. Det som gång på gång tydligt visar sig på många fronter, är att små insatser i tid kan ge stora resultat.

Analysera Numbers
”Förebyggande arbete kan innebära stor positiv påverkan på deltagarna, gynna arbetsmarknaden och bidra till en samhällsekonomisk vinning. Helst då verksamheter så som Vårsta HUR Hälsa Utveckling Resursträning har visat sig vara en arbetseffektiv samt kostnadseffektiv insats som även ger hållbara och långvariga effekter, på såväl kursdeltagares personliga arbets- och privatliv som för arbetsgivare och samhället i stort.”

Citat från slutrapporten 2019-2021

Hållbara resultat?

Det kan kännas som självklart att man som motiverad deltagare tar mår bättre av att träffa andra i liknade situation och få prova på och lära sig kraftfulla verktyg.

Dock kan det vara en helt annan sak när man bara har sin vardag igen. Gamla vanor kan lätt ta över och negativ stress åter ta överhanden.

      Frågorna var då:

  • Drar de forna kursdeltagarna fördel av sina nyvunna kunskaper och kompetenser?

  • Använder de sig av verktygen i sin vardag?

  • Reglerar de sin stresströskel på egen hand?

För att följa och dokumentera kursdeltagarnas utveckling används validerade självskattningsverktyg. Kursdeltagarna fyller i skattningar vid fyra tillfällen; Innan kursstart, när kursen avslutas och ett halvt år efter kursavslut. Detta för att ge en så omfattande bild som möjligt av den effekt deltagarna uppnår genom det de tar till sig av kursen, och än viktigare – använder sig av efter kursen.

Våra resultat i staplar

Stapel 1.jpg
Stapel 2.jpg

Utöver dessa skattningar kan vi även följa deltagarnas minskande eller ökande grad av arbetsförmåga, behov av vård och omsorg, samt inkomst och inkomstkällor. Den samhällsekonomiska lönsamheten för projekt HUR beräknas genom att jämföra den genomsnittliga samhällsekonomiska intäkten per deltagare i förhållande till den samhällsekonomiska kostnaden för att genomföra projektet; 7 miljoner i anslag från Socialdepartementet för de första 3 åren (2019-2021).

Kortast möjliga sammanfattning av den samhällsekonomiska utvärderingen utförd av Pay Off AB:

 

”Med hjälp av lönsamheten kan projektets återbetalningstid beräknas, vilken blir åtta månader.”
 

Citat ur Slutrapport projekt HUR Lärande processutvärdering och samhällsekonomisk effektutvärdering, s 45

 

Detta genom kurser.  Vi är nått på spåren…

Slutpresentationen på Zoom

Den 18 december 2024 presenterade Jonas på PayOFF våra fantastiska resultat för ett tjugotal personer som kopplade upp och här kan du ta del av denna presentation, ca 43 minuter lång.

bottom of page