
Verktygslåda
Här kan du ta del av en hel del kunskaper och verktyg direkt - och kostnadsfritt. Ja, smakprov från de områden vi erhåller kompetens inom. För att fördjupa dig och få personlig guidning så rekommenderar vi att du går en utbildning eller kurs hos oss.

Lite om stress
Vi upplever alla stress i någon grad även om vi lätt tror att det bara drabbar oss själva. Stressresponsen är nämligen formad av evolutionen för överlevnad och idag stressas vi av annat än förr. Nu lever vi andra liv och är i andra sammanhang med betydligt fler människor och utsätts för enormt mycket mer information.
Som exempel finns det ju inte sabeltandade tigrar runt knuten längre men nyheter om olyckor och elände, deadlines, sociala medier, ackumuleringsstress och retuscherade bilder finns, så vi har istället hela världens intryck nära oss dygnet runt.
Vår gamla mjukvara har svårt att skilja på rovdjur och dagens stressande flöden - då vi har samma uppbyggnad av kropp, hjärna, larmsystem, känslor, tankar, beteenden och tillstånd som vi hade för 200 000 år sedan. Skillnaden är att vi nuförtiden kan använda oss medvetet av olika typer av verktyg och tillvägagångssätt för att inte reagera på stress lika omedvetet och negativt.
Sympatiska nervsystemet
Stress drar igång den sympatiska delen av nervsystemet och vår så kallade reptilhjärna. Kroppen reagerar likadant på exempelvis känslan av att inte hinna med som på ett rytande lejon. Våra resurser mobiliserar för överlevnad där tre olika varianter finns tillgängliga i det läget, vilka är:
-
Fight (Kämpa)
-
Flight (Fly)
-
Freeze (Stelna till)
Så vad händer mer i kroppen då det
sympatiska nervsystemet är igång?
-
Ytlig och snabb andning
-
Hjärtat pumpar fortare
-
Musklerna spänns
-
Stressande tankar
-
Starka känslor eller inga känslor alls
-
Fokus! ”Större ögon och öron”
Långvarig stress
Det som sker om vi är stressade över lång tid och drabbas av så kallade stressutlösta utmattningsreaktioner är att det börjar uppstå obalanser i kropp och knopp. De flesta individer som drabbas av en stressutlöst utmattningsreaktion är människor som är väldigt ambitiösa, duktiga och driftiga på olika sätt. Man kan säga att för att kunna bränna ut sig så behöver man kunna brinna.
När det har uppstått en obalans i
systemet är det återhämtning som behövs för att vi ska kunna balansera oss igen. Ju mer dåligt samvete vi har och ju mer vi pressar oss för att försöka hålla uppe vårt höga tempo, desto mer stress och negativ påverkan på hälsan blir det.


Vad kan vi göra åt stress?
När vi haft mycket att göra eller varit stressade är återhämtning viktig - att ladda batteriet. Saker som är bra är bland annat att slappna av och göra ingenting (inte ens använda telefonen), ta en promenad, spendera tid i naturen, vara kreativ utan direkta mål med skapandet, yoga, meditation, ta det lugnt med nära och kära och mycket mer. Det skiljer sig från person till person vad man tycker fungerar bra och det gäller att hitta det som passar för en själv.
Dessutom finns det livsstilsförändringar som kraftigt kan minska stress:
-
Få tillräcklig sömn (7-9 timmar per natt)
-
Äta hälsosamt och varierat
-
Regelbunden fysisk aktivitet som är pulshöjande
-
Dagsljus är nödvändigt för kroppens och knoppens välmående
Dessa är grundpelare för att inte
uppleva skadlig stress.
Levnadsvanor

Vi kan påverka mycket av vårt mående genom olika så kallade verktyg som är framtagna för olika anledningar. Vissa för att höja vår energi, medans andra verkar lugnande. Exempel kan vara andningsövningar, muskulär avspänning och mental träning.
De här verktygen, med flera, kommer du kunna ta till dig genom oss på Vårsta HUR. Vi har noggrant valt ut det bästa av det mesta och är ständigt på tårna för att lära oss mer om var den progressiva utvecklingen kring holistisk hälsa befinner sig.
Verktyg

-
Vad trivs du med att göra för att fylla på ditt batteri?
-
Kan du kanske utveckla det så det blir ännu härligare och effektivare?
-
Hur märker man att någon är stressad?
-
Hur märker du att Du börjar bli stressad?
En annan givande fråga att ställa sig då det inte känns så bra är ”Vad behöver jag nu?”
Vad man vill ha och vad man behöver kan vara två helt olika saker. Så se upp för missledande tankar från dig själv.
Frågeställningar

Träning, Tålamod, Tillit & Nyfikenhet ser vi som nycklar till positiv förändring då vi exempelvis vill ha en mindre stressfull vardag eller kanske inte är nöjda med ett visst beteende hos oss själva (eller andra).

Mental träning
Vad är mental träning?
Ordet mental handlar om mina mentala processer, dvs. hjärnans tankemönster och de bilder jag skapar av mina tankar. Dessa processer, mönster och bilder styr mitt beteende och mina dagliga handlingar.
Ordet träning betyder att jag kan öva upp min mentala förmåga. Precis som inom fysisk träning så är min mentala förmåga något, som med regelbunden och kontinuerlig träning, blir bättre och som leder till att jag blir mentalt starkare.
Mental träning är något som alla människor kan använda sig av eftersom vi ständigt har mentala processer i hjärnan som pågår av känslor, tankar och bilder. Det som skiljer oss människor åt är innehållet i dessa processer. Vissa människor har tankebilder och känslor som hjälper dem till ett bra liv, för andra är det tvärtom. Det har visat sig att vårt liv i stor utsträckning styrs och bestäms av innehållet i våra mentala processer.
Det börjar med den inre tryggheten
De flesta av oss förstår att positiva tankar är bättre än negativa tankar och nyckeln till ökad mental styrka är HUR jag arbetar med mina tankar. Det är mina tankar som styr mina känslor, som i sin tur styr mina reaktioner och handlingar. Grunden i den mentala träningen är att bygga upp den inre tryggheten.
…”Jag kan ha full kontroll över mina tankar. På ett medvetet och koncentrerat sätt, kan jag lära mig att styra och kontrollera mina tankar hellre än att låta tankarna styra mig…”
Lars-Eric Uneståhl, forskare.


Visualisera och fantisera i bilder
Mental träning handlar om att förutse och visualisera, dvs bygga upp en fantasibild om hur jag når ända fram till det jag vill uppnå. Alla sinnen vävs in i min fantasibild, jag känner doften, upplever känslan av glädje, jag hör min omgivning. Jag ser mig själv i min inre bild, att jag kommer att lyckas.

Att förändra en vana
Vi människor tänker omkring 65 000 tankar per dygn, av dem är c:a 95 % samma som föregående dygn. Det ger oss ca 3 500 nya tankar varje dag som antingen kan bygga oss starkare eller sakta bryta ner oss. Valet är ditt eget.
Av de 95 % samma tankar som vi tänker så är många omedvetna tankar. Hjärnan skapar mönster, vanor och rutiner där det krävs en liten insats från hjärnan för att lösa uppgiften.

Jag framkallar bilden i mitt sinne
När jag sedan i verkligheten står inför situationen/prestationen/mitt mål, framkallar jag min inre bild som jag övat på och håller den verklig genom hela genomförandet. Denna metod är att gå in i sitt Mentala rum och få ett ”flow”, dvs allt sker i det undermedvetna och per automatik. Kroppen kan alltså själv utföra det jag bestämt mig för i min bild, utan att jag behöver lägga extra energi.
Detta kan man träna på i alla situationer och i livets olika skeden, för att bli bättre på att bemöta, förhålla sig till och/eller för att uppnå en prestation.
Det finns vetenskapliga bevis på att metoden fungerar och att du med stark inlevelseförmåga och ihärdighet faktiskt kan uppnå dina mål.
Lite om hur det kan gå till
Hjärnan är lat och vill spara på energin
”Lätta tankar”, t ex när vi gör sådant som vi är vana vid att göra, dvs det sker i det undermedvetna, kostar lite energi för hjärnan.
”Svåra tankar” däremot, t ex. något vi gör för första gången och som kräver mer koncentration av hjärnan, kostar mer energi.
Vår hjärna vill helst spara på energin och skapar därför tankemönster ”för att ta den lätta vägen”. Dessa tankemönster kan vara mycket svåra att bryta. De kan t o m bli en vana för oss. Många av oss har nog försökt bryta en vana och istället skapa en sundare vana, och säkert lika många har ibland fallit tillbaka till de gamla vanorna.
Mental träning är ett ypperligt verktyg för att få hjälp med att bryta ovanor, skapa nya vanor och därmed en sundare livsstil.


Mindfulness
Att träna mindfulness är enkelt och oftast räcker korta övningar på ca 5-10 minuter per gång för att få effekt. Mindfulness kan hjälpa dig att:
-
Öka koncentrationsförmågan
-
Hantera stress
-
Bibehålla känslomässig stabilitet
-
Förbättra relationer
-
Hantera prestationsångest
-
Öka din motståndskraft
-
Hantera förändringar
-
Prioritera bättre
-
Öka förmågan att lyssna
-
Öka självmedkänslan
-
Sova bättre
-
Förbättra inlärningen
-
Utveckla förståelse och empati
Även om du upplever dina inre
processer mycket intensivt och det känns som att de är ofrånkomliga så går det med träning att komma till en mer objektiv hållning och insikten om att våra tankar och känslor är kopplade till vår tolkning av olika situationer. Och vår tolkning är alltid subjektiv och ofta påverkad av sånt vi inte är direkt ansvariga för.
När vi ökar närvaron och medvetenheten i nuet så växer även en förståelse kring vad som är vad i de situationer vi befinner oss i - det blir lättare att se klart och agera därefter. Vissa bevittnar att konflikter minskar och det blir ett mer harmoniskt flöde med sig själv och omvärlden.

”Medvetenhet är nyckeln till förändring”
Eckart Tolle
Mindfulnessövningar
-
Andrum
-
Kroppsscanning
-
Andningsankare
-
Medvetna rörelser
-
Sittande meditation.
De här övningarna hjälper dig att träna upp ett förändrat förhållningssätt till hur du utför saker i din vardag. Det är bra att omsätta det du lär dig i meditationerna till olika situationer i vardagen, de hjälper dig att se, förstå och att kunna fatta mer medvetna beslut.
Det behöver inte vara på något särskilt sätt när vi praktiserar mindfulness. Det är som det är - från gång till gång. Det handlar inte om att prestera, uppnå eller (direkt) förändra något.
Vad upptäcker du - då du bara är?
Vad har du möjlighet att observera? Det kan lätt bli så att det känns obekvämt, tråkigt, övervälmandes av tankar och måsten. Men det är ofta så i början och sen kommer lugnet och en behagligare upplevelse eftersom.
Men Just Nu
När du får till dig besvärliga tankar kan det ta mycket energi och ork. Det kan vara lätt att fastna i minnen av det som varit eller i jobbiga föreställningar om framtiden. För att hjälpa din kropp och knopp kan du ta till ett enkelt och effektivt verktyg i form av 3 förlösande ord - Men Just Nu.
Du återknyter med livet i och omkring dig just i detta nu. I detta ögonblick.
Det som händer i dig verkar vara att din hjärna aktiveras i språkcentrat Brocas area, som har företräde framför många andra signaler. Även andra delar av hjärnan aktiveras, som till exempel Insula. Denna del av hjärnan har som uppgift att registrera hur det är att vara just du, just nu.
Men Just Nu i praktik
Säg till dig själv lite tyst men så du hör det:
Men… just.. nu…
Fyll därefter på med
- det du just nu sysselsätter dig med
”Men just nu... dricker jag faktiskt kaffe”
- det du ser omkring dig
- det du kan känna med din kropp och dina händer
- det du kan förnimma i lukt och ljud, ljus och värme
- år, årstid, veckodag, tid och väder
Du kan med fördel stryka dig själv över axlar och armar för att ytterligare förankra dig själv.
Du har nu noterat de tankar du haft.
Du bedömer inte.
De tidigare tankarna och känslorna är inte avfärdade, men läggs åt sidan för en stund och du får lättare distans till dem.
Du kan finna en medveten närvaro, åter i nuet.
Detta är mycket effektfullt,
speciellt om du använder dig av det ofta.


Andningen
”Är det möjligt att uppnå välbefinnande och harmoni oftare och mer permanent? Svaret är att det finns ett fantastiskt verktyg som kan ge ökad harmoni, välbefinnande och personlig utveckling. Ofta glöms dock denna den mest primitiva av funktioner helt bort, nämligen andningen. Andningens grunder, som jag lär ut till deltagarna i mina kurser i Medveten Andning, är självklara för de flesta. Ändå är det ofta så att när de börjar öva på förbättrad andning verkar det ganska revolutionerande.”
Det här är ett citat från Anders Olsson, som är forskare, föreläsare och författare genom organisationen Medveten Andning som vi på Vårsta HUR har gått kurs hos för att fördjupa våra kunskaper för att kunna lära ut andningsövningar på bästa sätt.
Andningsfrekvensen, det vill säga, hur många andetag du tar i minuten, är nära sammankopplat med vårt hjärta, vår puls, blodtrycket och många andra funktioner i kroppen.
Andningen är även central i det autonoma nervsystemet och den enda del av det som vi faktiskt kan styra. När vi upplever saker som stressande aktiveras den sympatiska delen av nervsystemet. Då förändras vår andning. Genom att ta kontroll över vår andning och andas medvetet kan vi påverka nervsystemet i en mer parasympatisk riktning. Därigenom sänks pulsen, matsmältningen förbättras och muskler i blodkärl och luftvägar slappnar av.
Över tid lär vi kroppen att hantera jobbiga saker som händer på lugnare sätt. Vi får helt enkelt nya vanor, som att vi uppdaterar våra instinkter, värderingar och förmågor.
Sympatiska delen
(Aktiverar/Gas)

STRESSAD ANDNING
-
Munandning
-
Bröstandning
-
Spänd andning
-
Orytmisk andning
-
Ljudlig andning
SKAPAR OBALANS
-
Ökad stress
-
Sjukdomar (tex nedsatt immunförsvar)
-
Upprepar gamla vanor
-
”Livet är en kamp”
-
Icke uppdaterad referensdatabas
Parasympatiska delen
(Lugnar ner/Broms)

MEDVETEN ANDNING
-
Näsandning
-
Diafragma-andning
-
Avslappnad andning
-
Rytmisk andning
-
Tyst andning
SKAPAR BALANS
-
Mindre stress
-
Bättre hälsa
-
Kropp och sinne läker
-
Mer energi
-
Nya vanor
-
Uppdaterad referensdatabas
Andningen som central i det autonoma nervsystemet
Andningsankaret
Utan att ändra ett dugg; bara notera ATT du andas
Och följ dina andetag nära, nära
NYFIKET, som om det var första gången du andades
Notera känslan runt näsvingarna och nästippen när luften börjar sin resa. Följ luften in genom näsa och svalg, ner genom kroppen och upp genom kroppen.
Lägg märke till om det är någon skillnad i temperatur i utandningsluften
genom näsan mot för den temperatur luften hade när du började andas in.
Lägg märke till rörelserna i kroppen när den andas in och ut.
Detta fungerar som ett ankare inombords när det händer mycket i och/eller omkring dig. Ett sätt att refokusera. Det ger dig den där extra pausen i din vardag. Andningsankaret kan du göra var som helst och när som helst.
Med träning kan du ankra i dig själv samtidigt som du deltar i samtal, aktiviteter eller annat som ett sätt att bibehålla närvaro, medvetenhet och energi.
Du kan även ha andra ankare – t ex händer eller fötter.
Bara låt ditt fokus landa i händer eller fötter.
Notera alla förnimmelser just nu.
Du kan ha ljud som nutidsankare.
Eller det du ser, det du känner.


”Between stimulus and respons there is a space.
In that space is our power to choose our respons.
In our respons lies our growth and our freedom.”
Victor Frankl, neurolog och överlevare av fyra koncentrationsläger, bland annat Auschwitz

Neuromotorik
Vi gynnas av att träna hjärnan och kroppens alla delar för att må bra. Genom att göra fysiska övningar kan du ändra ditt
mentala tillstånd. Tai chi, Qi gong och Yoga är liknande former av rörelser.
Det de har gemensamt är:
-
Långsamhet
-
Andning
-
Rotationer
-
Diagonaler
-
Sinnesbaserat
Forskning har kunnat visa att vissa specifika rörelser påverkar olika delar av hjärnan. På så sätt kan de påverka vårt mående. Utifrån detta kan man skräddarsy övningar för specifika önskemål, till exempel för ökad koncentration eller gränssättning.
Att de neuromotoriska rörelserna
utvecklas fullt ut är en nyckel till god:
-
Inlärningsförmåga
-
Prestationsförmåga
-
Hantering av stress
-
Mental och känslomässig balans
-
Motorisk färdighet
-
Social förmåga
-
Fysisk utveckling
Hur vi använder kroppen påverkar
hjärnan, dess kopplingar och hjärnceller. Genom att aktivera så många delar av hjärnan som möjligt så kan vi också behålla flexibiliteten och kreativiteten långt upp i åren. Detta kan du öva upp med exempelvis neuromotorisk träning.
Rörelse för avslappning och centrering - Rotationer med pacing
Lägg fokus på andningen och på vridningen - börja i det tempo som du har i kroppen just nu. Efter en stund drar du ner på tempot lite och gör så stegvis tills du är nere i ett långsamt tempo. Skulle du uppleva att kroppen blir stressad, exempelvis att hjärtat börjar slå snabbare, andningen blir ytligare eller annat så öka tempot lite igen en stund innan du börjar sänka hastigheten igen.
Genom att möta din inre hastighet hjälper du dig själv att gå ner i varv. Vrid så långsamt du kan utan att det börjar ”hacka”. Vridningen kan göras i stora eller små rörelser som knappt syns. De små är bra att ta till om man befinner sig bland folk och känner att det har blivit för mycket intryck, om man känner av stress eller behöver bli mer närvarande i sin egen kropp.
Muskelvikariering
Lägg händerna på kinderna med fingertopparna mot käkmusklerna. Tryck långsamt så att en spänning och ökat tryck skapas under händerna, släpp sedan långsamt på spänningen. Upprepa detta i några minuter. Detta hjälper spända muskler att slappna av.
Du kan också göra övningen liggandes och då pressa olika kroppsdelar ner mot golvet. Släpp på spänningen långsamt. Den här övningen gör att du blir mer närvarande här och nu samt hjälper dig att känna in var du och din kropp slutar och omgivningen börjar. Detta kan vara väldigt skönt och gör att det blir lättare att slappna av.
Muskelvikariering går även att göra på varandra för ökad effekt. Exempelvis kan en sitta och den andra står upp och trycker varsamt på axlarna. Kommunicera alltid väl mellan varandra.

Lugn och harmoni
1. Korsa ben och händer
2. Vänd handflatorna mot varandra
3. Fläta ihop fingrarna
4. Vrid upp händerna framför dig
5. Andas lugnt och fokus inåt. Sitt så länge du har behov av det
6. Placera fotsulorna mot golvet och händerna i knät med fingertopparna mot varandra
7. Ta några andetag och avrunda när du är redo
Bra inför en stressande uppgift då den hjälper dig att koppla ihop hjärnhalvorna.
Quick stress relief-fjärilen
1. Blunda
2. Korsa händerna framför bröstet och haka ihop tummarna
3. Klappa mjukt med med en hand i taget på bröstkorgen samtidigt som du gungar sakta från sida till sida
4. Fokus på andning och rörelse
5. Sitt så länge du behöver och när du känner att du är redo går du vidare med dagen kanske lite mer samlad
och i bättre mental balans
Och ett par till enkla övningar

Tapping och Self-Havening
Två fantastiska metoder som vi är utbildade inom och lär ut genom Vårsta HUR är Trauma Tapping Technique samt Self-Havening. Dessa är så kallade självregleringsverktyg som kan hjälpa dig och ditt vervsystem att lugna ner sig så att känslor, inre bilder och symptom kan mildras och/eller släppa taget.
Beröring av huden skapar signaler i kroppen som bland annat registreras av hjärnan. Vissa punkter på kroppen är mer känsliga och registrerar mer
information än andra.
TTT - Trauma Tapping Technique
Ett av våra absoluta favoritverktyg för att minska stress och förändra negativa tankar, känslor och minnen är Tapping. Om du upplever en obehaglig känsla så använd dig av det här verktyget genom att ”koppla upp” med den obekväma känslan och mer eller mindre ”tappa” bort obehaget.
Detta är en metod som har hjälpt väldigt många människor världen över. Tapping påverkar kroppen på flera olika positiva sätt. Människor vittnar om lättnader i problem som exempelvis stress, dålig sömn, magproblem, migrän, glömska, ångest, rädsla, ilska, trauma, koncentrationssvårigheter och mycket mer...
Punkterna som används i tapping är sådanna som använts i ca 5 000 år i behandlingar som akupunktur, akupressur och shiatsu.
Prova och upplev hur din kropp kanske redan första gången slappnar av och blir skönt pirrig.

Här kan du utöva TTT tillsammans med våra utbildare Gunilla och Ulf.
-
Börja med att ta kontakt med en känsla som du inte uppskattar.
-
Placera känslan på skalan 0-10. Ju högre siffra desto kraftfullare upplevelse.
-
Tappa sedan 15 gånger per punkt enligt schemat nedan och två vändor så du får med båda sidorna med två djupa andetag efter varje vända.
-
Observera upplevelsen igen då du är färdig. Var ligger den nu mellan 0-10?
-
Välj om du vill avsluta eller fortsätta.
Några fina saker med tapping
-
Kan användas av alla
-
Kan användas som första hjälpen
-
Enkel att komma ihåg
-
Empowering
-
Icke verbal
-
Effektiv för att skapa inre ro
-
Enkel att kombinera med andra typer av metoder
-
Enkel att göra grupp
-
Kan göras på varandra
-
Kostnadsfritt verktyg
Bara att notera allt detta utan att värdera eller döma kan i vissa fall vara till stor hjälp.
Bara att notera allt detta utan att värdera eller döma kan i vissa fall vara till stor hjälp.
Man kan ta hjälp av en neutralt observerande uppmärksamhet samt medveten andning för att ta sig ”ut på andra sidan” ett mindre affektpåslag.
Man kan även ta hjälp av några av våra utvalda stressreduceringsverktyg och notera effekten man kan uppnå, återigen notera läget enligt felt sense och notera skillnaden i upplevelse.
Vad märker du för skillnad?

Self-Havening
Havening Techniques® är effektiva metoder för att hantera stress, oro och ångest i olika former. De bygger på beröring som lugnar vårt nervsystem. Man kan göra den på sig själv samt hjälpa andra. Det här verktyget används mer och mer runt om i världen och forskning pekar på dess konkreta inverkan.
Havening Techniques® används för att snabbt sänka vardagsstress och även lösa upp symptom från traumatiska minnen och ångest.
Metoden bygger på Dr. Ronald A. Rudens mångåriga och omfattande forskning kring hur stressrelaterade känslominnen som trauman och fobier skapas och hur de kan avbetingas, depotentieras.

Före en övning - eller som en övning i sig
1. Ta kontakt med en känsla
2. Var i kroppen känner du den tydligast?
3. På skalan 0-10 (där 0 är neutralt)
Vilken siffra stämmer in just nu?
4. Vad lägger du märke till i färg, form och
eventuell rörelse inuti dig?
5. Andas och iaktta i lugn och ro...
Om du vill kan du nu använda en av våra metoder
Efter en övning
1. Ta kontakt med känslan igen
2. Vad märker du för skillnad?
3. På skalan 0-10 (där 0 är neutralt)
Vilken siffra stämmer in just nu?
4. Vad lägger du just nu märke till
i färg, form och eventuell rörelse inuti dig?
5. Återigen - andas och iaktta i lugn och ro...
Felt Sense i praktik - Att kartlägga en känsla
Self-Havening
-
Börja med att ta några medvetna andetag
-
Ta kontakt med en känsla eller ett känslominne du vill reducera
-
Du kan placera känslan på skalan 0-10
-
Stryk växelvis över armarna, i pannan och på kinderna under 5-10 minuter
-
Du kan antingen välja att följa med i känslan under tiden eller distrahera dig genom att räkna högt baklänges från 30 och upprepa efter behov om det fungerar för dig
-
När du är färdig, ta några djupa andetag
-
Kolla av känslan igen 0-10
-
Välj om du vill avsluta eller fortsätta

Felt Sense
Felt Sense är en enkel metod som ger ett mer objektivt perspektiv på känsloupplevelser än vad vi vanligtvis når. Ofta kan vi vara snabba på att sätta etiketter på det vi känner och upplever i kropp och sinne. Om vi överhuvudtaget kan greppa det som kroppen signalerar.
Genom den handfasta och lättillgängliga metodiken inom Felt Sense kan de allra flesta få ”ett annat handtag” till det dom upplever. Hjärnan får hjälp att både externalisera och integrera genom detta arbetssätt. Det är även enkelt både att lära sig och lära ut.
Kortfattat så bygger denna metod på att man kartlägger en känsla/ett tillstånd. Ett vanligt sätt som vi använder är att man börjar arbeta med en ”lagom” stark negativ känsla och får gradera den på en skala mellan 0 till 10 för att konkretisera styrkan i upplevelsen. Efter detta kan man föreslå att personen lägger märke till var i kroppen man starkast upplever detta.
Personen i fråga kan i många fall notera om känslan upplevs stor eller liten, mörk, ljus eller mittemellan samt varm, kall eller mittemellan.
Många av oss kan spontant också fånga färg och form.
Och lite information om Tapping och stress

Allmänt om TTT

Det har inget med tro att göra

Bucket of Resilience med Ulf Sandström
Lite relaterad fakta
-
Det är lika många nervändar i händerna som i hela överkroppen
-
Höger hand är kopplad till vänster hjärnhalva och tvärtom
-
Upplevelser av trauma verkar vara lagrade i den främre delen av höger hjärnhalva
-
Havening leder till att den känslomässiga kopplingen till upplevelsen dämpas
-
Den effektivaste Havening-behandlingen får du med hjälp av en utbildad Havening-terapeut
-
Self-Havening är den enklaste formen av Havening Techniques® och den vi lär ut på Vårsta HUR
-
Self-Havening når effekt efter 5-10 minuter
Efter 5-10 minuter har
-
Ditt Fokus ändrats
-
Kortisolhalten sänkts
-
Hjärtfrekvensen sänkts
-
Mer av Delta-vågor har bildats
-
Hjärnhalvorna har synkats i högre grad