top of page

Välkommen till kurssidan för din utbildning hos oss!

Scrolla ner för att ta del av innehållet.

Konkreta verktyg för skola och vardagsliv

En skräddarsydd utbildning för dig som jobbar inom skolan

Varmt välkommen!

Här är din digitala plattform till ”Konkreta Verktyg för skola och vardagsliv” - skräddarsydd för din egenvård, att använda dig av i samtal samt för att kunna dela och använda med eleverna.

Vi har samlat de konkreta verktygen och kunskapsmodellerna som vi gick igenom under utbildningsdagarna samt lagt till lite bonusmaterial.


Hör gärna av dig till oss om du har några funderingar så återkommer vi så snart vi kan! All typ av feedback är också väldigt uppskattad och kommer användas för att vidareutvecklande av våra utbildningar.

Vänligen,

 

Projektledare Linda Fransson Wallin 

Epost. linda.fransson@varsta.se

Telefon. 070 633 11 93

Kontaktformulär

Tryck på någon av rubrikerna nedan för att ta dig direkt till det området

Eller på menyn här till höger 👉

Introduktion

Introduktion

Ett välkomstmeddelande från vår projektledare Linda Fransson Wallin.

Tumstocken

Vår gamla mjukvara har svårt att skilja på rovdjur och dagens stressande flöden - då vi har samma uppbyggnad av kropp, hjärna, larmsystem, känslor, tankar, beteenden och tillstånd som vi hade för 200 000 år sedan. Skillnaden är att vi nuförtiden kan använda oss medvetet av olika typer av verktyg och tillvägagångssätt för att inte reagera på stress lika omedvetet och negativt.

The Hand Model

Handmodellen, som skapats av Dr. Dan Siegel, hjälper oss att bättre förstå vår hjärnfysiologi. Genom att förstå vår fysiologi bättre kan vi visa större medkänsla, empati och förståelse för oss själva och andra i stunder då vi upplever intensiva reaktioner.

Handmodellen hjälper oss också att förstå vad som händer i hjärnan när vi upplever ett hot som får oss att dra oss undan och skydda oss själva.

Vikten av känslor

Våra försvarsreaktioner är både fysiska och emotionella. Vi tänker inte så ofta på att även våra känslor har med vår fly- eller fäktareaktion att göra. Ju starkare reaktion vi får, desto lättare har vi att försvara oss. Men det är viktigt att systemet inte används för mycket utan bara i specifika situationer för att det inte ska bli en överbelastning. Det kan då leda till bland annat utbrändhet, smärtproblematik och sömnsvårigheter.

Kunskaper

Felt Sense

Genom den handfasta och lättillgängliga metodiken inom Felt Sense kan de allra flesta få ”ett annat handtag” till det dom upplever. Hjärnan får hjälp att både externalisera och integrera genom detta arbetssätt. Det är även enkelt både att lära sig och lära ut.

Citronmeditation

I den här övningen får du konkret erfara hur hjärnan och kroppen har svårt att skilja på verklighet och en intensivt upplevd fantasi, vilket bland annat lägger grund för att mental träning fungerar.

Vattenglaset

Här får du en symbolisk förståelse för hur man genom att fylla på med positiva upplevelser har möjlighet att skapa mer balans, resiliens och livskraft. Även om livet är svårt kan man alltid tillföra någonting gott som kan göra skillnad både för stunden och mer långsiktigt.  

Verktyg

Self Havening - Intro

Self Havening är en effektiv metod för att hantera stress, oro och ångest i olika former. Den bygger på beröring som lugnar ner vårt nervsystem och du kan göra den för din egen skull samt hjälpa andra. Det här verktyget används mer och mer runt om i världen och forskning pekar på dess konkreta inverkan för ökat välmående vid stress och traumaproblematik.

Self Havening

Self Havening kan användas för att snabbt sänka vardagsstress och i vissa fall även lösa upp symptom från traumatiska minnen och ångest. Metoden bygger på Dr. Ronald A. Rudens mångåriga och omfattande forskning kring hur stressrelaterade känslominnen som trauman och fobier skapas och hur de kan avbetingas och depotentieras - Havening Techniques®

Vi kan varmt rekommendera utbildningen Havening Techniques® via Ulf Sandström - www.havening.se

Introfilmer till TTT

Ett av våra absoluta favoritverktyg för att minska stress och förändra negativa tankar, känslor och minnen är Tapping. Om du upplever en obehaglig känsla så använd dig av det här verktyget genom att ”koppla upp” med den obekväma känslan och mer eller mindre ”tappa” bort obehaget.

Beröring av huden skapar signaler i kroppen som bland annat registreras av hjärnan. Vissa punkter på kroppen är mer känsliga och registrerar mer information än andra.

Punkterna som används i tapping är sådana som använts i ca 5 000 år i behandlingar som akupunktur, akupressur och shiatsu.

Trauma Tapping Technique

Ett av våra absoluta favoritverktyg för att minska stress och förändra negativa tankar, känslor och minnen är Tapping. Om du upplever en obehaglig känsla så använd dig av det här verktyget genom att ”koppla upp” med den obekväma känslan och mer eller mindre ”tappa” bort obehaget.

Beröring av huden skapar signaler i kroppen som bland annat registreras av hjärnan. Vissa punkter på kroppen är mer känsliga och registrerar mer information än andra.

Punkterna som används i tapping är sådana som använts i ca 5 000 år i behandlingar som akupunktur, akupressur och shiatsu.

Rotationer

Forskning har kunnat visa att vissa specifika rörelser påverkar olika delar av hjärnan. På så sätt kan de påverka vårt mående så hur vi använder kroppen påverkar hjärnan, dess kopplingar och hjärnceller.

Genom att möta din inre hastighet hjälper du dig själv att gå ner i varv. Vridningen kan göras i stora eller små rörelser som knappt syns. 

Guldkornsboken

En väldigt enkel och verksam metod som forskats på i olika sammanhang. Vår hjärna har en fallenhet att registrera och fokusera på svårigheter i livet. Ibland behöver den hjälp att också lägga märke till det positiva i livet. Denna enkla övning har visat sig ge både bättre sömn, ökad resiliens samt en ökad livsglädje.

Kroppsgäsp

En naturligt reglerande och integrerande reflex som djur och små barn naturligt använder sig av. Denna medfödda reflex har många olika funktioner - både fysiska, mentala och känslomässiga. Den är vårt nervsystems sätt att signalera till hjärnan vilket läge kroppen befinner sig i och ger hjärnan en chans att reglera. En pandikulering kan göras både medvetet och omedvetet. Barn och djur sägs pandikulera upp till 40 gånger om dygnet. En vuxen människa pandikulerar endast runt 10 gånger per dygn. Kroppsgäspen - en enkel och kvick åtgärd som reglerar kropp och sinne samt ger oss större lugn och återhämtning.

Blow out

En av de snabbaste sätten du kan balansera om och jämna ut aggression och stresspåslag utan att tappa optimalt adrenalinpåslag för att vara fokuserad är den här övningen: Blow Out. Den används av militär och polis innan och efter uppdrag och var en av de avgörande enkla tekniker som bidrog till att Dalkurd FF kunde studsa tillbaka efter motgångar direkt och ta dig till Allsvenskan som det beskrivs i SVT dokumentären om laget.

Men Just NU

När du får till dig besvärliga tankar kan det ta mycket energi och ork. Det kan vara lätt att fastna i minnen av det som varit eller i jobbiga föreställningar om framtiden.

 

För att hjälpa din kropp och knopp kan du ta till ett enkelt och effektivt verktyg i form av 3 förlösande ord - Men Just Nu.

 

Du återknyter med livet i och omkring dig just i detta nu. I detta ögonblick.

Kontakt

Linda Fransson Wallin, Projektledare & kursledare

Epost. linda.fransson@varsta.se

Telefon. 070 633 11 93

Catrin Johansson, kursledare

Epost. catrin.johansson@varsta.se

Arpan Grafström, digital utveckling

Epost. arpan.grafstrom@varsta.se

bottom of page